Mamailu

Miten vauvan saa viihtymään?

viihde

Tutkimattomat ovat herran tiet, etenkin jos herra on kahdeksan kuukauden ikäinen, omalla kielellään höpisevä vauveliini. Tämän reilun puolen vuoden tutkimusmatkani aikana olen salapoliisin tavoin selvittänyt rakkaimpani mieltymyksiä pitääkseni hänet tyytyväisenä. Vielä muutama kuukausi sitten maaliin osui tissi-kakka-uni-kierrolla, mutta nykyisin pikkuveijari ei viihdykään äitinsä kainalossa vauvakinon, kahvien ja lounaiden ajan. Häntä pitää viihdyttää. Kukkuu-leikki ei jostain syystä ole meillä se toimivin kikka. Sen sijaan kautta aikain (sen kahdeksan kuukautta) parhaita tapoja saada lapsonen tyytyväiseksi tai hurmioituneena kikattamaan ovat seuraavat:

Reikä

Toimi parin kuukauden ajan vaipanvaihdon ajan viihdyttimenä. Myös lamput ovat harvinaisen kiinnostavia lähes kaikkien vauvojen mielestä.

Käsi

Materiaa karttavan ilouutinen: moni vauva on onnessaan niinkin hienosta keksinnöstä kuin käsi. Muutaman kuukauden iässä vauva katsoo vanhempansa liikkuvan käden lentorataa. Nykyisin käsi on pelikaveri. (Minun sormeni kävelevät mutkitellen kohti mahallaan makaavan Väinämön kainaloita – hän voittaa, jos saa läimäistyä kätensä sormilleni, minä taas, jos sormeni ehtivät kävellä kutittelemaan kainalosta. Uusi lempileikki, olkaa hyvät!) Suurien fanfaarien hetki oli huomatessani, ettei hiljaa lattialla leikkivä vauveli ollutkaan pahanteossa (kts. alla) vaan katsoi haltioituneena hitaasti koukistuvia ja ojentuvia sormiaan. Sydän!

Vesipullo

Vesi on monen vauvan mieleen. Jo ennen kuin Väinämö oppi läiskyttämään ja tätä kautta nauttimaan kylvyistään, hän kuitenkin mieltyi vesielementtiin pulloon lukitussa muodossa. Edelleen on naurettavan hassua, miten kovasti Väinämö ilahtuu nähdessään jonkun juovan pullosta. Jos hänet haluaa lähes tolaltaan onnesta, kannattaa vesipulloa heilutella lähellä ja antaa lopulta Väinämön itsensä kosketella (maistella) tuota maagista esinettä. Rintapumppu on muuten toinen kapistus, joka saa lapsen hurmioon. Pumpun antaminen puruleluksi leikkikaluksi ei ehkä ollut sitä tavoittelemaani vanhemmuutta, mutta näin ne periaatteet murenevat.

Äänet

Yksi suurimmista puutteistani on miehen mielestä kyvyttömyys matkia ääniä, kuten eläimiä ja moottorin ulinaa. Väinämö ei onnekseni ole yhtä kriittinen. Hau hau -äänet, kielen napsautukset ja erilaiset örinät saavat vauvamme aina hymyilemään.

Suu auki keikkuvat ihmiset

Jos edellistä kohtaa on harrastanut julkisilla paikoilla jo tarpeeksi, seuraava askel on tämä: poikani hurmioituneeseen kikatustilaan saattava ilmeily. Jostain syystä Väinämö nauttii siitä, että joku ilmeilee suu auki (kts. listan ensimmäinen kohta!). Siispä minä suu ammollaan ilmestyn milloin sohvan takaa, milloin peiton alta tai muuten vain liikuttelen päätäni suu ympyränä, yleensä hulluna ulisten.

Pahan tekeminen

Paha-termiä käytän nyt huolettomasti, sillä eihän pieni vauva vielä blaablablaa… Jos haluaa vauvan viihtyvän (ja pysyvän hiiskumatta), tämä kannattaa opettaa huonoille tavoille – eikä yleensä tarvitse edes opettaa. Väinämömme on saanut porttikiellon olohuoneemme matolle, koska hän ujuttaa pikkusormensa maton loimien väliin ja kiskoo mattoni pilalle. Nykyisin tiedän kohtuullisen hyvällä tarkkuudella hetken, jolloin hän on konttaillut tiensä matolleni. Sitten pitää vain päättää katsoa toiseen suuntaan. Mattoja saa rahalla, rauhaisa hetki on korvaamaton.

***

Miten muissa lapsiperheissä viihdytään?

Advertisements

One thought on “Miten vauvan saa viihtymään?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s