Ruoka

Mökkileipomuksia: älyttömän helppo ja hyvä peltileipä (eli nyhtösämpylä)

Tämä ei ole mikään leivontablogi, ja kirjoittaja epäonnistuu ainakin joka toinen kerta leipoessaan. Mökin kuivakaapin antimet ja pöytäuuni synnyttivät kuitenkin vahingossa (kahdesti!) parasta leipää ikinä, joten tämä resepti on pakko jakaa. Leipä on ihanan kuohkea, näyttää hauskalta ja sen tekeminen onnistuu yksien lapsen päiväunien aikana. Ja tämähän on muuten toiselta nimeltään nyhtösämpylää eli supertrendiruokaa. Reseptiin ei kuulu mitään ihmeaineita. Salaisuus on pelti ja hiukkanen onnea, niin luulen.  Olkaa hyvät!

leipä

Älyttömän helppo ja hyvä peltileipä

reilu 5 dl vettä
suolaa
pussi kuivahiivaa (sekoitettuna jauhoon)
sopivasti hiutaleita (esim. kaura+ruis)
sopivasti jauhoja
hiukkasen hunajaa
kunnon loraus öljyä
pestoa (tai muita mausteita)

leipä3

Sekoita ainekset tuossa järjestyksessä pestoa lukuun ottamatta. Älä tee taikinasta liian kovaa, vaan jätä löysähköksi. Anna paisua lämpimässä vesihauteessa jonkin aikaa. Pyörittele noin puolet taikinasta palloiksi, sekoita pesto loppuun taikinaan ja pyörittele sekin palloiksi. Asettele pallot uunivuualle niin, että pestoiset ja perussämpylät ovat vierekkäin. Kohota vielä pellillä (tai ole niin hidas, että sämpylät kohoavat samalla, kun pyörittelet niitä seuraavia, jolloin maustesämpylöiden pujottelu perussämppäreiden väliin käy hankalaksi). Paista uunissa noin 200 asteessa, kunnes leipä on valmis. Toivo parasta, mutta älä kurki koko ajan uuniin, koska silloin tekele lässähtää.

Kuten ohjeesta kenties huomaa, olen melko suurpiirteinen kokki, mikä on johtanut siihen, että olen useaan kertaan halunnut lahjoittaa kaiken leivontavälineistöni parempiin käsiin. Tämä leipä valaa kuitenkin toivoa keskellä kämmentä sijaitsevalle jauhopeukalolleni. Toivotan onnea ja herkullisen sämpylän tuoksua kaltaisilleni!

leipä2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s