Ekoelämä · Raha

Mielettömiä säästövinkkejä

Maailma tarvitsee lisää niksipirkkaa! Kenelläpä ruuhkavuosia elävällä olisi liikaa aikaa tai rahaa; oikeastaan näistä toista saadakseen on valmis käyttämään toista melkoisesti. Koska kantapään kautta oppiminen vie sekä aikaa että usein rahaa, tarjoilen alla omat parhaat havaintoni ajan, rahan ja luonnon säästämiseksi.

Olen sekä pihi että ympäristön ystävä. Pihiys on tosin sillä tavalla valikoivaa sorttia, että maksan iloisesti kahvilalounaasta ja järjestän ystävilleni kutsuja (odottaen toki pääseväni itsekin toiste valmiiseen pöytään, vink vink!), mutta kaupasta ostan aleruokaa ja hurraan joka kerta hurauttaessani bussilla ilmaiseksi vaunujen kanssa tai löytäessäni liikuntakeskukseni pukuhuoneesta jonkun kaappiinsa unohtaneen 50-senttisen. Minut on kasvatettu sen sortin ihmiseksi, että hukkaan heittäminen ja tuhlailu on typerää, vaikka rahaa tarpeeksi olisikin. Ympäristön ajattelu on myös usein rahaa tärkeämpi syy käyttäytyä säästeliäästi, joskus aivan typerästikin. Kaikki tajuavat itsekin sammutella valoja niistä huoneista, joita eivät käytä tai vertailla lentojen hintoja netissä, eli nyt ei puhuta sellaisesta säästämisestä. Nyt säästetään niin, että siippa välillä hermostuu tai kaverin silmän suurenevat lautaseksi. Vinkit ovat mielettömiä molemmissa merkityksissä: osa vinkeistä  sellaisia, joista kaverit ovat kiittäneet ja osa sellaisia, joille he pudistavat päätään.

Kotona:

Pikakahvi. Kahvin juomisen lopettaminen olisi varmasti toimiva säästövinkki, mutta kukapa nyt kahvista haluaisi luopua? Siispä suosittelen siirtymistä oikeasti hyvään pikakahviin, eli Lidl:n Organic Highland Instant Coffee. Kokeilin merkkiä töissä, jossa kahvikone tuottaa viemäriltä maistuvaa liejua, mutta pian ostin oman purkin kotiin pikakahvihetkiä varten ja ennen pitkää aloin keittää kahvit itselleni aina näistä murusista. Yhden (-kolmen, kröhöm) mukillisen tekeminen kahvinkeittimellä on nykyisin järjettömyys.

Servietit. Serviettiniksejä minulla on useita – ja näistä saan säännöllisesti moitteet niskaan. a) Serviettien puolitus: Koska niitä serviettejä usein käytetään vain hieman jos ollenkaan, leikkaan ne usein kahtia taitoskohdasta. Servietti näyttää yhtä kauniilta kuin kokonainenkin, mutta rahaa ja luontoa tuhoutuu vain puolet. b) Käytetyt servietit: Kun juhlakansa on kerran pyyhkinyt suupielensä kauniisiin juhlaservietteihin (niihin puolikkaisiin), on näiden roskiin heittäminen kaikille ympäristön ystäville sula järjettömyys. Käytetyillä liinoilla voi vallan hyvin pyyhkiä pöydän, välitilan laattojen tarhoja tai lavuaarin. c) Osta vain serviettejä, jotka voi heittää biojätteeseen. Ei siis muovilta tuntuvia ja väriaineella kyllästettyjä läpysköjä, vaan pehmeää paperia. Silti suosittelen serviettejä talouspaperin sijaan tuomaan kauneutta arkeen.

Kierrätys. Kiitos äidilleni, joka tartutti lapsiinsa kierrättämisen jalon aatteen! Tässä pari täsmävinkkiä helpottamaan kierrättämistä: a) Kukkapussit ja take away -kassit ovat usein ruskeaa paperia – eli biojätepussi! Kuten voi ehkä arvata, en ikimaailmassa maksaisi biojätepusseista, mutta haalin niitä sieltä täältä. (Mikäli kaupassa ei ole biojätepusseja hedelmien kääreeksi, jätän ympäristorikos-pussin ottamatta ja punnitsen ne viisi satsumaa ilman pussia, liimaan tarran yhteen niistä ja sitten keräilen kieriviä satsumoitani ympäri kauppaa.) b) Metalliset asiat, kuten loppuun poltetut tuikut, suklaalevyn välikääre, folioiset grilliasiat ja raejuuston välikansi, kuuluvat sinne metalleihin.

Eko-soppa. En välitä ruuanlaitosta, mutta tykkään syödä. (Kts. myös lounaspostaukset) Vaikka yritän ostaa aina vain sen verran, mitä lähiaikoina syön, lipsahtaa ostoskoriin välillä liikaakin kaikenlaista nahistuvaa. Onneksi maailman helpoin ja lisäksi terveellinen ekososekeitto on nopea ja mahdoton pilata. Lisäksi se maistuu vauvalle siinä vaiheessa, kun kiinteiden syöminen on aloitettu (maistuu jos maistuu, ja osa äideistä ehkä haluaa tarjota yhtä makua kerrallaan – tiedän näistä hommista vasta parin kuukauden päästä). Ohje: Kuori ja pilko haluamasi määrä mitä tahansa kasviksia. Ne nuutuneetkin menevät hyvin, mutta homeiset eivät – etenkään jos tarjoat soppaa vauvalle. Suosittelen sipulia ja valkosipulia mukaan mausteeksi. Soseuta ja mausta. Vinkki: jos olet visuaalinen ihminen, älä käytä oransseja ja vihreitä kasviksia yhdessä, sillä lopputulos muistuttaa muuten liikaa yhtä toista vauvaperheelle tuttua tuotosta.

Vesi. Jälleen monta tapaa säästää! a) Jos olet äitiyslomalla tai muuten vain yksin koko päivän kotona, on suorastaan haaskausta vetää vessa jokaisen vesipissan jälkeen. b) Kun päästät vettä hanasta ja odotat sen muuttumista tarpeeksi kylmäksi tai lämpimäksi, kerää odotteluvesi kannuun ja kaada se kasveille. Vinkki sekä säästää vettä että minulla ainakin monen viherkasvin hengen, sillä kannu täyttyy usein, ja se on pakko kaataa johonkin ennen seuraavaa satsia. c) Käytä suihkussa matalaa painetta. Tarkimmat meistä (not me, not me, not me) ottavat puolisonsa mukaan tähän säästötapaan ja säätävät siipan suihkua pienemmälle, jos tämä jotenkin sen itse on unohtanut. (Tästä vinkistä kiitos kaveripariskunnalle!) d) Hampaita pestessäsi sylkäise tahnan vaahdot vessanpönttöön lavuaarin sijaan ja säästät huuhteluuv käytettävän veden. (Kiitos tästä, äiti!)

Lahjapaperit. Tämä on sukua serviettisäästölle. Lahjapaperit ovat suorastaan ympäristörikos, koska ne sisältävät usein niin paljon väriaineita tai muovia, etteivät käy edes paperinkeräykseen. En kuormita ympäristöä enempää ostamalla lisää näitä pikkupaholaisia, vaan käytän mummojeni tavoin paperit ja narut uudestaan. Usein käytän papereita hiukan pienempien lahjojen käärimiseen, mutta harvoinpa lahjan saaja on pahastunutkaan siitä, että paperin kyljessä on ryppyjä tai tuplamäärä teippiä. Hiukan ehkä silmiään pyörittelevät. (Viime jouluna haluisin panostaa, joten ostin ruskeaa lahjapaperia – sen voi kierrättää.)

Vauvan kanssa:

Kestovaipat. Perustelut voi lukea aiemmasta kirjoituksestani.

Nepparit. Niitä on haaroissa kolme, mutta body pysyy kiinni yhdelläkin. Jos olet kaltaiseni ja kiroat nepparit jonnekin syvälle aina niitä napsutellessasi, hanki vain vetoketjuyöpaitoja. Jos jokin on ärsyttävämpää kuin neppareiden sulkeminen, se on neppareiden sulkeminen yöllä.

Haalarin pukeminen. Vauvan kanssa ulos lähteminen on hikistä ja aikaa vievää puuhaa. Yleensä me tuoreet äidit harrastamme tässä pukeutumisasiassa myös melkoisesti hätävarjelun liioittelua ja käärimme armaamme moniin kerroksiin. Pari arvokasta sekuntia saa säästettyä sillä, että jättää kädet vartalon viereen haalarissa eikä yritäkään survoa niitä haalarin hihoihin. Vauvalla on lämmin ja turvallinen olla, eikä äidillä ehkä niin hiki.

Lelut. Muutama kilisevä ja syömäkelpoinen lelu on tottavie oltava. Vaan vähintään yhtä mieluusti vauveli rapistelee leivinpaperia, maitopurkkia tai mitä tahansa muovista keittiövälinettä, johon ei ole vielä tottunut ja kyllästynyt

Muiden kanssa:

Naistenlehdet. Naistenlehdet, nuo rentouttavat aikasyöpöt! Harva asia on mukavampaa kuin naistenlehtien lukeminen ja turhauttavampaa kuin lehtikasojen kertyminen. Käyn lukemassa uusia lehtiä kirjastossa, ja lainaan edellisen vuoden saman vuodenajan lehdet kotiin – samat jututhan toistuvat vuosittain. Yhtä lehteä tilaan myös aina kotiin, ja vien sitten lehtiä ympäriinsä kavereille, joilta saan aina luettavaksi heidän lehtensä. (Hullu lisävinkki: ole kärppänä kirjastolla aina, kun uudet lehdet saapuvat, ja nappaa niiden välistä pienet rasva- ja meikkivoidetesterit!)

Täydellisyys. Paras tapa säästää kaikessa on hellittää vähän. Kun on pari viikkoa siivoamatta, on ehtinyt kummasti tehdä kaikkea mukavaa luppoajalla. Kirpparilta hankittu hieman nyppyinen haalari menee täydestä pestynä ja silitettynä. Vauva ei myöskään tajua, ovatko hänen ristiäisissään tai nimijuhlissaan tarjotut ruuat itsetehtyjä vai pakastelaatua. Myöskään lahjojen perään ei nuori piltti ole, joten ne voi jättää hankkimatta… mutta tästäkin taidan kirjoittaa toiste.

Tällaista piheilyä harrastetaan meillä – entäs teillä? Jakakaa parhaat vinkkinne, jotta saan uusia mahtavia säätämiskohteita ja rassattua hieman lisää läheisten hermoja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s