Ekoelämä · Mamailu · Päivän ajatus

Lasten saaminen ei ole ekoteko

IMG_20170716_135916

Keskiviikkoisessa Hesarin jutussa aiheena oli itseänikin paljon pohdituttanut ristiriita ekologisen elämän ja lasten saamisen välillä. Juttua emme me epätilaajat pääse valitettavasti lukemaan (referoikaa joku, please!), mutta vain otsikon perusteella alkoi aihe taas kairata mieltä. Epämiellyttävä tunne lisääntyi torstain muovijätettä käsittelevän uutisen luettuani.

Vaipat, pyykkääminen ja pyykkiaineet, syömättä jääneet (ja myös syödyt!) ruuat, vaatteet ja kaikki krääsä, ajokilometrit harrastuksiin, lastenhuoneen maalaus, lomamatkat… Lapseni tuhoaa maapalloa länsimaiseen tapaan ainakin kolmen pallon verran vuodessa. Olen pahoillani luonto, olen pahoillani Maa!

Tähän on tultu, vaikka jo ekoheränneenä teininä julistin voivani adoptoida. Edelleen kannatan kyllä adoptiota, sillä kaltaistani välittävää (välillä ehkä vähän ärsyttävää) äitiä tarvitsisi moni jo syntynyt vauva niitä syntymättömiä enemmän, mutta näin vain minusta putkahti tähän maailmaan yksi uusi sademetsien tuhoaja. Kuinka tässä voi edes elää itsensä kanssa? Jos lentokilometrejä kompensoivan ympäristömaksun lailla voisi maksaa takaisin lapsen aiheuttamat päästöt, pitäisiköhän marssia pankkiin lakki kädessä?

Minä en sitten pelastanutkaan maailmaa. Ja jos emme me, kuka sitten?

No ne lapset! Lasten saamiseen sisältyy aina toive siitä, että he onnistuvat elämässä itseä paremmin. Minun Väinämöni tulee oppimaan äidiltään luonnon arvon, ekologisen elämäntyylin ja maailman parantamisen alkeet. Sitten ei auta kuin sulkea silmät, lähettää kullannuppu maailmalle ja laittaa sormet ristiin toivoen, että lapsi keksii ratkaisun ilmastonmuutokseen, nälänhätään ja tuloeroihin – ja sovittaa näin äiti(e)nsä vääryydet.

IMG_20170528_124156
Tuleva maailman pelastaja, eikös joo?

Lue myös:
Ekoteko: kestovaipat
Älä osta vappupalloa

Advertisements

One thought on “Lasten saaminen ei ole ekoteko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s